‘Wendbaar om veranderingen aan te kunnen.’
Ruim 10 jaar geleden, verscheen in de Hmore een artikel waarin Edwin 10 vragen kreeg voorgeschoteld over “ondernemen in voor- en tegenwind’. In de afgelopen 10 jaar is er logischerwijs veel gebeurd en veranderd. Hoe kijken Edwin Beentjes en Miriam de Groot, oprichters en tevens algemeen en commercieel directeur bij CTS GROUP, terug op de afgelopen 10 jaar? Maar ook, hoe kijken zij naar de toekomst?
Hoe hebben jullie de afgelopen 10 jaar beleefd?
Edwin: we zijn als bedrijf hard gegroeid en opereren inmiddels vanuit 2 vestigingen, waarbij we zijn blijven bouwen aan ons bedrijf en aan de mensen die er werken. Vooral de afgelopen jaren waren onstuimig, mede door Covid-19, Brexit en de verschillende oorlogen die op dit moment spelen. Ook voor mij privé is er veel veranderd. Ik ben namelijk niet langer woonachtig in Nieuwleusen maar woon weer een stuk dichterbij.
Miriam: de afgelopen 10 jaar zijn voorbij gevlogen, maar er is in die tijd natuurlijk een hoop veranderd en dit heeft grote impact op onze organisatie. Bijvoorbeeld doordat technische mogelijkheden een groter onderdeel van onze bedrijfsvoering uitmaken, maar ook het feit dat er in de logistieke sector veel overnames plaatsvinden. Daardoor wordt het aantal familiebedrijven zoals CTS steeds schaarser, terwijl de grote jongens steeds groter worden.
Van zakelijke partners zijn jullie nu ook in privé een stel. Ondernemen jullie daardoor anders?
Miriam: Voor ons gevoel niet echt. We waren al complementair aan elkaar. Edwin is een typische ondernemer met altijd duizend ideeën in zijn hoofd. Ik ben wat bedachtzamer en probeer koers te houden op wat we in gang hebben gezet. Aan de keukentafel hebben we het trouwens verbazingwekkend weinig over de zaak.
Edwin: Miriam is inderdaad meer van de details en op koers houden. Ik ben meer van het belletjetrek. Dat gaat echter bij het formaat bedrijf wat we nu zijn niet meer, dat besef ik terdege. Ik ben dan ook blij dat de rolverdeling die er tussen ons is ontstaan, nu op organische wijze wordt overgenomen binnen ons management team en het middenkader. Wat het extra bijzonder maakt is dat onze zoons – Justin en Koen – inmiddels al jaren bij CTS werken. Kortom, een echt familiebedrijf!
In 2013 was de financiële crisis net voorbij. Anno 2023 zijn er crisissen van een geheel andere orde. Hoe gaan jullie daarmee om?
Miriam: Persoonlijk raken de huidige oorlogen mij enorm. Het menselijke leed is onvoorstelbaar. De crisissen volgen elkaar ook snel op. Zakelijk betekent het dat plannen maken voor de langere termijn enorm uitdagend is. De wereld verandert soms zó ontzettend snel. Juist in onzekere tijden is het echter belangrijk om een stip op de horizon te blijven zetten.
Edwin: de financiële crisis heeft ons geleerd dat je organisatie wendbaar moet zijn om veranderingen aan te kunnen. Het zit niet in de aard van mensen om te veranderen, maar blijven doen wat je deed is geen optie. Tegelijkertijd is het belangrijk om vast te blijven houden aan onze normen en waarden, evenals ons DNA. Dat is de afgelopen jaren bij ons een belangrijke factor gebleken.
10 jaar ouder.
Edwin: ik merk dat ik als ondernemer en als mens veranderd ben de afgelopen 10 jaar. Je denkt dat je nog een jonge god bent, maar het tegendeel is waar. Als zestiger kosten sommige zaken meer energie dan 10 jaar geleden. Daar moet je rekening mee houden. Gelukkig kan ik goed delegeren en hebben we kundige mensen aan boord aan wie we zaken kunnen overdragen. Steven Kersbergen bijvoorbeeld, die ook al ruim 20 jaar bij ons werkt. Als mens besef ik dat een goede gezondheid en fijne mensen om je heen erg belangrijk is. De zaak ging vaak voor, dat gebeurt nu veel minder.
Miriam: Ik ben natuurlijk pas net 60, maar door de leeftijd van mijn kinderen (29 en 32) weet ik dat ik zelf geen 30 meer ben. En natuurlijk ook door de voortschrijdende technologie. Ook al probeer ik bij te blijven, de jeugd is véél handiger met computers en leeft met social media. Ik heb daar zelf een haat-liefde verhouding mee. Fijn om te hebben, maar ik voel het soms ook als last. De perfecte wereld bestaat simpelweg niet, maar jongeren lijken hier wel constant naar op zoek te zijn. Ik maak me oprecht zorgen over twintigers die mede hierdoor al in een burn-out zitten.
Hoe kijken jullie nu tegen ondernemen aan?
Miriam: Toen we CTS GROUP begonnen waren we nog jong en soms ook wat naïef, maar er kon in die tijd voor mijn gevoel meer. Nu móét er meer. Niet alleen omdat er meer verantwoordelijkheid op onze schouders ligt vanwege toegenomen personeelsbestand, maar ook regelgeving vanuit de overheid of de EU. Neem de CSRD, dat vraagt heel veel van onze organisatie. Overigens staan we volledig achter de duurzaamheidsdoelen en proberen we op alle vlakken duurzaam te ondernemen.
Edwin: een gevleugelde uitspraak van mij is; er ligt minder tijd voor me dan achter me. Daardoor onderneem ik ook anders. Minder ad-hoc. En ik wil graag kennis en kunde delen en ook mijn bijdrage aan de maatschappij leveren. Ik bekleed daarom diverse functies in besturen zoals bij onze branche organisatie TLN, maar bijvoorbeeld ook in het bestuur van Nieuw-Vennep Zuid en de OVHZ.
Wat is jullie stip op de horizon?
Edwin: we zijn druk bezig met het bouwen aan een solide toekomst van CTS GROUP die gewoon door blijft draaien als Miriam en Edwin er niet meer fulltime mee bezig zijn. Daar horen ook de ambities voor een nieuw pand bij waarin we de volgende 30 jaar in vol kunnen gaan maken.
Miriam: Op termijn gaan genieten van wat meer vrije tijd lijkt me heerlijk. Maar voor nu sluit ik me aan bij Edwin. We moeten zorgen voor een duurzame toekomst van CTS GROUP en zijn alvast plannen aan het smeden voor ons 30-jarig jubileum in 2025.