‘Vacuüm riolering is een duurzaam alternatief”

Zonder water geen leven; dat staat vast. Maar soms is er ook water dat je liever kwijt bent. Op een milieubewuste, flexibele, en op de lange termijn ook kosteneffectieve manier van je afvalwater afkomen? Daar weet Ivar Quatfass, directeur van Qua-Vac BV, alles van.

C&A-methode
Een klein college ‘riolering’: “Er zijn drie manieren om afvalwater af te voeren. Je hebt de ‘traditionele’ manier, waarbij dikke betonnen buizen steeds dieper de grond in gaan, om gebruik te maken van vrij verval. Daarnaast is er de methode van het persen; afvalwater wordt met grote overdruk door de buizen geperst. En dan heb je nog ‘onze’ manier: geen overdruk, maar onderdruk. Door een vacuüm in het stelsel wordt het afvalwater er als het ware doorheen gezogen.” Waarom dat milieubewust is? “Betonnen buizen kunnen scheuren en lekken, diep in de grond, zonder dat je het door hebt. Zo kan de bodem verontreinigd worden met vuil water. Onze buizen scheuren minder makkelijk, omdat ze niet van beton zijn. Bovendien zal door het vacuüm eerder iets de buizen inlopen dan eruit lekken.”
Nog een paar voordelen: “Onze buizen zijn veel dunner en hoeven lang niet zo diep de grond in. Het water gaat immers via vacuümleidingen naar een verzamelput; ze kunnen vrij horizontaal gelegd worden.”
Voor wie zich niets kan voorstellen bij een leidingenstelsel op basis van vacuüm: “Denk maar aan het oude C&A. Als je daar betaalde, werd het geld in een kokertje in een lange buis gestopt, waarmee het naar boven, naar de centrale kas, werd ‘gezogen’. Zo moet je het een beetje zien.” Dat de leidingen niet diep in de grond hoeven te liggen, maakt het systeem uitermate geschikt voor gebieden met een hoge grondwaterstand. Ook is het het enige systeem waarvan de leidingen door dijken heen 
mogen: “Als er een buis stuk gaat bij vrijverval- of persriolering, kan een dijk verzadigd raken zonder dat iemand het door heeft, tot het te laat is. Dat risico bestaat niet met vacuümriolering.”

Hoefsmederij
Vacuüm riolering als duurzaam alternatief; steeds meer gemeentes komen daar achter. “Als vrijvervalriolering aan vervanging toe is, moet er diep gegraven worden om bij de betonnen buizen te komen. Daar moet dan bijvoorbeeld een hele straat voor opengebroken worden. Dat kun je vermijden, door de oude buizen te laten liggen, en erboven vacuüm riolering te leggen. Er hoeft dan alleen een strook aan de zijkant van de straat opengemaakt te worden, en vervolgens kunnen de gebouwen in de staat op het nieuwe stelsel aangesloten worden. Het oude kan gebruikt worden voor regenwater.”
Met Nederland als zo’n beetje het best gerioleerde land ter wereld (“98% van alle woningen is hier aangesloten op het riool”) is hier vooral die vervangingsmarkt interessant.

QUA-VAC

Dit artikel is gepubliceerd in HMore Magazine, het magazine voor en door ondernemers in Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van wegtransport en logistiek? Neem dan contact op via onderstaande button!

Contact